100 jaar Boerke Bogers

Wij boeren hier al lang.

Leonardus Cornelis Jacobus(Leendert) Bogers, geboren op zondag 8 maart 1874 in Bergen op Zoom en daar overleden op donderdag 25 mei 1939, 65 jaar oud. Leendert trouwde, 26 jaar oud, op donderdag 26 april 1900 in Roosendaal met Maria Catharina (Marie) Quik, 29 jaar oud, geboren op vrijdag 7 oktober 1870 in Woensdrecht en overleden op maandag 26 oktober 1942 in Bergen op Zoom, 72 jaar oud.Na het huwelijk van Leonardus en Maria zijn ze gaan wonen op de Kortedijk in Roosendaal. In 1904 verhuisden ze naar de Luienhoekseweg op de grens van Moerstraten en Bergen op Zoom. Op 11 november 1912 zijn ze gaan boeren op de Schaapskooi aan de Vossenweg 4 bij de Zuid-Geest in Woensdrecht. In 1934 gingen Leendert en Maria boeren op de boerderij Hildernisse, zuidwestelijk van Bergen op Zoom. Zoon Ko bleef achter op de Schaapskooi met zijn gezin.

Van ome Piet Bogers, jongste broer van Ko heeft Frank Bogers het volgende verhaal:
“De Schaapskooi dateert uit 1882, de eerste steen werd gelegd door Melsen. De Schaapskooi was gebouwd op en fundering van 1,5 meter dikte. Midden in het huis was een waterput van wel 13 meter diepte. Dit om de schapen altijd van water te kunnen voorzien ook in de winter. In november 1912 had Leendert Bogers deze boerderij gepacht van Kuipers (Eigenaar Mattemburgh). Boerderij Hildernisse is in 1934 door de Bogers’n gepacht”, aldus Piet. In 1974 heeft de Schaapskooi het veld moeten ruimen voor de zogenaamde Leidingstraat (Dit is een leidingnetwerk van circa 100 meter breed welke van Rotterdam naar Antwerpen loopt.) Er mocht gelukkig naast de Leidingstraat een nieuw onderkomen gebouwd worden. Deze nieuwbouw brandde tot overmaat van ramp in 1975 al af maar kon gelukkig opnieuw opgebouwd worden. De huidige boerderij staat heden ten dage bekend als die van ‘Boerke Bogers’. Piet en Jenny Bogers runnen hier met de hulp van hun zoons en dochter de boerderij.

Bruiloft Ko Bogers-Lies van der Wegen d.d. 14 september 1938. Vlnr achterste rij: Piet van der Wegen, Dientje van Luik (dienstmeisje op Hildernisse), Antonius Snepvangers, Janus Bogers, Marinus Krinkels met hand, Nelie Bogers, Jan van der Wegen, Cornelia Huybregts, Piet Bogers en Kees Bogers. Middelste rij: Leonardus Bogers, Cornelia Bastiaansen, Ko Bogers, Lies van der Wegen, Marie Quik en Janus van der Wegen. Voor: Maria van der Wegen en Leendert Bogers.


Deze foto is gemaakt in 1952 voor de vlieren struik achter de mestput op de Schaapskooi. Van links naar rechts: Leo, Nell, Piet, Riet, Janus daarachter moeder Lies van der Wegen en vader Ko Bogers.

3 september 1990: moeder en kinderen Bogers-van der Wegen: achter Leo Bogers, Cor Bogers-Gabriëls, Piet Bogers, Janus Bogers, Jenny Bogers-Geers, Henk Snepvangers; voor: Ida Bogers- Oerlemans, Nel Bogers, oma Bogers – van der Wegen, Riet Aarts – Bogers en Janus Aarts.